2014/12/16

Взірець, яхтсмен-навколосвітник, бізнесмен, науковець і справжній чоловік: Валерій Петущак очима родини

Мій тато — надзвичайно цікава Людина!

Науковець за фахом, мандрівник і яхтсмен за покликанням, спортсмен і прихильник здорового способу життя, взірець не тільки для родини, а й для багатьох людей — такий він, Валерій Дісанович Петущак, мій батько і наставник.

Він - перший Український яхтсмен-навколосвітник. 
На малесенькій яхті, разом з дружиною вони обійшли нашу земну кульку за чотири роки, зняли про це приголомшливий фільм і написали знамениту книжку «Солоний гопак», яка одночасно є захоплюючим пригодницьким романом і практичним посібником для яхтсменів-мореманів!

Мій батько - фізик і електронник, причому знається на цих науках настільки глибоко, що насилу може підібрати собі критиків.


В юності тато був завзятим мотоциклістом, та й зараз він часто надає перевагу моторолеру чи велосипеду замість Мерседесу.

Батько - морж з величезним стажем: він купається у водоймах цілий рік, вранці бігає на зарядку за будь-якої погоди. Практикує голодування, читає лекції і пише статті про здоров'я. Я думаю, що він має на це повне право: він самостійно повністю відновився після жахливого падіння з велосипеда і отриманих внаслідок цього травм (зламане стегно і відірвана зв'язка на руці). Більш того, він знову катається в Альпах на гірських лижах і збирається опановувати сноуборд.

Батько займається наукою, захоплюється спортом і туризмом, цікавиться різними сферами життя. Крім цього, він займає активну громадянську позицію, є справжнім патріотом України. Хоча безпосередньо політикою батько не займався, однак не міг стояти осторонь подій, що відбувалися в країні за роки її незалежності.

Він брав активну участь в обох Майданах (“помаранчевому” і Євромайдані), вболіває за долю нашої держави і з оптимізмом дивиться у майбутнє”.

Сергій, син


Дідусь — наш взірець, людина, досвід якої допомагає запобігти багатьом проблемам та невдачам.

Він - скарбниця цікавих розповідей та корисних історій: про яхти, навколосвітню подорож, керування автомобілем, фізику, про біг, здоров'я, історію нашої країни та сучасну політичну ситуацію, про мотоцикли, двигуни та електромережі, а також про все на світі. Ніколи не знаєш, що почуєш наступного разу).
Але дідусь уміє не тільки розповідати, а й діяти.

Цікаво, хто ще з моїх знайомих власноруч побудував дім і може зробити це знову? Хто ще Українець до глибини душі?

Дідусь своїм прикладом показує нам, що у світі є багато цікавого, що треба знаходити нові захоплення, у жодному разі не сидіти на місці, попри будь-які обставини бути легким на підйом та прагнути змін!"

Валерій, онук



"Наскільки б багато ми не досягли у житті, дуже важливо мати взірець, яким можна насправді пишатись.

Впевнений, що ані я, ані мій батько та брати не мали б і частки тих захоплень, що ми маємо зараз, якби не наш дідусь.

Ледве можна уявити собі настільки різносторонню людину.

Він поєднує у собі яхтсмена і бізнесмена; відкриває закони фізики, здоров'я і довголіття; відстоює активну громадянську позицію і показує нам приклад Людини і Дідуся, яким ми можемо насправді пишатись.

Мені завжди подобались люди, які не ставлять гроші та багатство на перше місце у житті.
Дідусь показав нам приклад того, що гроші не є першочерговою метою, а тільки допомагають здійснювати наші життєві мрії".

Олексій, онук


“Мій любий і коханий чоловік – дуже мудра і шляхетна людина, справжній джентльмен. Мандруючи з наплічниками в горах Абхазії, він ніс основну частину нашого спорядження (40 кг), а я тільки 12.

Він все вміє і все може: і ватру під дощем розпалити, і з ведмедем готовий битися, і табір розбійників його не налякає.

У нашій подорожі навколо світу він був не тільки капітаном, але й механіком, слюсарем, теслею, електриком, електронником і програмістом, а головне - виваженим відчайдухом. Він лагодив усе не тільки на своїй яхті, але й безкорисливо допомагав сусідам у марині: одному налагодив роботу газового холодильника, другому перебрав дизельний двигун. При гостюванні на фермі у друзів в Австралії відремонтував трактор, електронагрівач води і навіть швейну машину господині.

Дісанович – людина «золоті руки» і світлий розум. Зараз він вирішує проблему порушення класичних законів фізики у електродинаміці, і я впевнена, що це йому вдасться.

Кохання наше, як бетховенська соната, завжди звучить словами чарівними, живе в серцях акордами живими, шляхетне, ніжне і крилате”.


Наталія Леонідівна, дружина



Валерій Дісанович - невгамовний мандрівник. Він був усюди і, не вагаючись, згоджується на нові авантюри.

У Валерія Дісановича - мільйон друзів. У нього є приятелі по всьому світі і він швидко знаходить нових.

Валерій Дісанович ніколи не скаржиться. Він - справжній чоловік, йому не буває боляче.
Валерій Дісанович - завзятий вчений. Він невідривно працює і безперервно народжує нові ідеї.

Валерій Дісанович пам'ятає неймовірний обсяг інформації. Він може тижнями розповідати про свої подорожі, книжки, історичні події та все на світі.

Валерій Дісанович - послідовний прихильник природної медицини. Він знає, як лікувати хвороби, і завжди дасть пораду.

Валерій Дісанович тямить у всьому. Він може все пояснити та полагодити і завжди допоможе.

Валерій Дісанович - чудовий лагідний дідусь, готовий невідривно сидіти з онуками та допомагати дітям.

Михайло, син



Мені здається, Дідусь, насправді, дідусем ніколи не був, і не став ним, коли народилися внуки))) Він, можливо, душею наймолодший і найбільш захоплений життям в нашій сім'ї. Найскладніші завдання завжди здаються йому дуже цікавими, а найкращий відпочинок - робота і пригоди.

Дідусь - завжди активний і в усьому компетентний. Його "спортивно-пригодницький" спосіб життя завжди здавався мені єдино можливим, і більшість моїх інтересів - це те, чим колись захопився Дісанович.

Окреме спасибі - за відкритий нам світ яхтингу: будучи улюбленою справою Дідуся, парус став для мене і спортом, і роботою, і місцем знайомства з найкращими людьми.

Дідусь - яскрава особистість, добра і розумна людина, ми ним пишаємося і намагаємося багато у чому бути схожі!

Олександр, онук